Har du nogensinde spekuleret på, hvordan grøn stær påvirker dit syn?

Opdateret: Udgivet:
Grøn stær (glaukom): Alt du skal vide

Grøn stær er en øjensygdom, der beskadiger synsnerven, og som kan føre til synstab, hvis den ikke behandles. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på symptomerne på grøn stær, så du ved, hvordan du skal forholde dig til sygdommen. 

Vi har samlet alt, du skal vide om grøn stær, og giver dig den nødvendige viden om øjensygdommen, så du forhåbentlig kan få besvaret dine spørgsmål om den udfordrende tilstand.  

Læs med her og bliv klogere på grøn stær, herunder hvilke symptomer der findes, hvordan sygdommen påvirker øjet, og hvad du selv kan gøre for at beskytte dit syn mod grøn stær.  


BOOK EN SYNSTEST I DAG

 

Hvad er grøn stær? 

Grøn stær – også kaldet glaukom – er en øjensygdom, der skyldes en stigning i trykket inde i øjet. Når trykket stiger i øjet, kan det skade synsnerven, der forbinder øjet og hjernen – den er nemlig ansvarlig for at sende visuelle signaler til hjernen.

Hvis grøn stær ikke behandles eller opdages, kan det føre til permanent synstab. Selv om trykket i øjet er normalt, kan man dog godt lade sig gøre at udvikle grøn stær, og derfor kan sygdommen være svær at spotte. 


Der findes to forskellige former for grøn stær: kronisk grøn stær og akut grøn stær: 


Kronisk grøn stær 
Ved kronisk grøn stær har man symptomer, der udvikler sig langsomt, og derfor opstår sygdommen over tid. 


Akut grøn stær 
Akut grøn stær er en mere sjælden form for grøn stær, der opstår pludseligt, og som fører til et forhøjet tryk samt stærke smerter i øjet.  

 

Hvorfor hedder det grøn stær? 

Øjensygdommen glaukom kaldes for grøn stær, fordi nogle tidligere oplevede en grønlig farve i øjet, når man så det fra en bestemt vinkel. Dog kan navnet “grøn stær” være lidt misvisende, da det ikke har noget at gøre med farven grøn som sådan. Navnet stammer fra en tidligere antagelse om, at øjets hornhinde ville antage en grøn farve, i takt med at sygdommen udviklede sig. 

 

Symptomer på grøn stær 

Det er vigtigt at være opmærksom på symptomerne på grøn stær for at kunne reagere hurtigt og få tjekket dit syn i tide. Ofte giver grøn stær ingen symptomer, men som tiden går, vil symptomerne blive mere fremtrædende. 

Et af de mest almindelige symptomer på grøn stær er en indsnævring af synsfeltet, der ofte bliver mere og mere udtalt. Til sidst vil mange opleve at få kikkertsyn, der giver et meget indsnævret synsfelt. 

 

Hvorfor får man grøn stær?  

Årsagen til hvorfor nogle mennesker udvikler grøn stær er fortsat ukendt. Det man med sikkerhed ved er, at et øget tryk i øjet giver en øget risiko for at udvikle grøn stær. 

Trykket i øjet stiger, når den normale dræningsmekanisme i øjet bliver ineffektiv – det resulterer i en ophobning af væske og dermed et øget tryk. Denne trykstigning kan skade synsnerven, der er ansvarlig for at sende billeder fra øjet til hjernen, hvilket fører til gradvist synstab. 

Ved akut grøn stær lukker dræningsmekanismen sig hurtigt, og det fører til øget tryk i øjet. Det pludselige høje tryk giver kraftige smerter i øjet og kan skade synsnerven. 

Risikofaktorer for grøn stær eller glaukom er b.la.: 

  • Arvelighed 
  • Alder
  • Nærsynethed 
  • Forhøjet tryk i øjet 

Behandling af grøn stær 

Ved at være opmærksom på ovenstående symptomer, kan man minimere risikoen for at udvikle øjensygdomme som grøn stær. Derfor er det afgørende at få behandlet sygdommen tidligt, hvis man har mistanke om grøn stær. Hvis sygdommen forbliver ubehandlet, kan det nemlig føre til alvorlige synstab.

Regelmæssige synstests er derfor essentielt for at undgå at udvikle grøn stær.

Der findes forskellige former for behandling af grøn stær, herunder dråber og operation, der begge kan hjælpe på at mindske trykket i øjet. 

 

Ny behandling af grøn stær – sådan virker det

En af de nyeste behandlinger af grøn stær er en effektiv og mild lysbehandling med laser (SLT). Behandlingen hjælper ved at nedsætte øjets tryk og genskabe det naturlige afløb i øjet. 

I dag er mange øjenlæger enige om, at SLT-laser bør være det foretrukne valg inden for behandling af grøn stær. 


Fordele ved SLT-laser:

  • SLT-laser stimulerer øjets naturlige immunsystem til at rense øjets filter og dermed skabe et mere velfungerende afløb.
  • Behandlingen er mindst lige så effektiv som dråber – og så endda uden de bivirkninger, der typisk kan opstå ved brug af øjendråber mod grøn stær, som svien, sløret syn og tørre øjne.
  • SLT-behandlingen er smertefri og tager kun 10 minutter. Effekten af behandlingen siges at holde  mellem 2-5 år, og kan derefter gentages. 

Læs også vores blogindlæg om grå stær og bliv klogere på øjensygdommen. 

 

Efter synstest for grøn stær: Vi hjælper dig godt videre

Når du får foretaget en synstest hos os, er det vores mål at hjælpe dig til at holde dine øjne sunde resten af livet. Har du symptomer på grøn stær, har vi derfor mulighed for at henvise dig til en øjenlæge, der kan bekræfte diagnosen. 


Øjenlægen kan informere dig om mulighederne for behandling, herunder øjendråber samt SLT-laserbehandling, samt rådgive dig i forhold til hvilken behandlingsform der passer bedst til dig. 

 

Vi står klar til at rådgive dig 

Hos Democratic Eyewear står vores dygtige optikere altid klar til at rådgive dig og yde ekspertviden, når du skal have nye briller. Kom og besøg en af vores butikker, så guider vi dig frem til, hvilke briller du skal gå efter. 

Opdateret: Udgivet: