Har du problemer med at se i mørket? Så kan det meget vel tænkes, at du er natteblind. Bliv klogere på hvad du skal være opmærksom på, og hvad årsagerne er til lidelsen.

Opdateret: Udgivet:
Natteblindhed: Alt du skal vide

Natteblindhed er en øjenlidelse, der for mange mennesker kan forvandle de fredelige mørke timer til en udfordrende og undertiden farlig tid. Det er en tilstand, hvor øjnene har svært ved at tilpasse sig svagt lys, hvilket gør det vanskeligt at se klart om natten eller i dårligt oplyste omgivelser. For dem, der lider af natteblindhed, kan selv en simpel aftenkøretur eller en gåtur gennem en svagt oplyst bygning blive en potentielt farlig oplevelse.


Har du oplevet at have problemer med at se ordentligt i mørket, er du ikke alene. Natteblindhed er en tilstand, der påvirker mennesker i forskellige aldersgrupper og kan have en betydelig indvirkning på deres daglige liv. Det er dog også vigtigt at skelne mellem reel natteblindhed, og så det der hedder mørkeblindhed.


I dette blogindlæg vil vi udforske natteblindhed i dybden, og uanset om du selv oplever natteblindhed eller blot ønsker at forstå mere om denne udfordrende tilstand, håber vi, at du bliver klogere af at læse med her.


BOOK EN SYNSTEST I DAG

 

Hvad betyder det at være natteblind?

Natteblindhed er en form for øjensygdom, der indebærer, at nogle af øjets synsceller er defekte, og som følge deraf har en nedsat evne til at opfange og omdanne lys til nerveimpulser. Konkret betyder det, at du vil have utroligt svært ved overgangen fra oplyste områder til mere mørke områder. Det viser sig ved, at alt virker sort og uden kontraster, når man færdes i mørke.


At være natteblind indebærer mere end blot at have svært ved at se i mørket; det er en tilstand, der kan have indflydelse på de mest almindelige aktiviteter og forvandle dem til udfordrende opgaver. 


Forestil dig at skulle tage bilen ud på en køretur en aften. I begyndelsen er alt i orden, da du kører gennem veloplyste gader. Men så snart du begiver dig ud på landevejen, mærker du, hvordan synet bliver sløret og uskarpt. Vejen, som normalt ville være velbelyst af bilernes forlygter, er nu dækket i en slør af mørke, og du kan kun ane de konturer, der omgiver dig. Selv med forlygterne på det højeste niveau er det stadig en udfordring at se klart. Du strammer grebet om rattet og anspændes, fordi du er klar over, at du ikke kan stole på dit syn som før.


Dette er blot et eksempel på, hvordan natteblindhed kan påvirke en persons evne til at udføre selv de mest rutinemæssige opgaver om natten. Det kan også inkludere enkle ting som at gå en tur i nabolaget efter solnedgang, læse i svagt oplyste omgivelser eller finde vej rundt i et rum under dårlige lysforhold. Natteblindhed skaber en følelse af usikkerhed og begrænsning, da personen konstant skal bekymre sig om at undgå farer i mørket, som andre måske tager for givet.

Forskellen på at være natteblind og mørkeblind

De fleste kender nok godt fornemmelsen, når man skal vænne sig til at bruge øjnene i et markant mørkere rum, end det man lige er kommet fra. Til at starte med kan man ingenting se, men langsomt tilpasser øjnene sig den nye situation, og så kan man alligevel godt se igen. Denne midlertidige fase, hvor man nærmest ingenting kan se, hedder mørkeblindhed.


Mange bruger begrebet natteblind, når de i virkeligheden mener mørkeblind - og der er en væsentlig forskel på de to. Natteblindhed er en sygdom, mens mørkeblindhed er et begreb for den naturlige justering af synet i øjet, som altså ganske er midlertidig. Lider man af mørkeblindhed, vil det typisk ikke være i mere end 15-20 minutter af gangen, hvor natteblindhed er en permanent tilstand.

Årsager til natteblindhed

Natteblindhed kan komme gennem en række øjenlidelser, herunder tilstande som grå stær og Retinitis Pigmentosa. Hvis du har mistanke om, at en øjenlidelse kan være den underliggende årsag til dine nattesynsproblemer, anbefales det stærkt at søge professionel hjælp.


Hvor natteblindhed kommer fra sygdomme, er det straks noget andet, hvis du i udpræget grad lider af mørkeblindhed. Der kan nemlig være flere årsager til, at dit syn bliver dårligere, og at du oplever en værre grad af mørkeblindhed. Det kan bl.a. skyldes:


Vitaminmangel: Mangel på visse vitaminer, især A-vitamin, kan føre til dårligere syn og kan derfor også påvirke din grad af mørkeblindhed. A-vitamin er afgørende for sundheden i øjets nethinde, der spiller en central rolle i at opfange lys og omdanne det til nerveimpulser, som hjernen kan forstå som synsindtryk.


Aldersrelateret mørkeblindhed: Som vi bliver ældre, kan øjnene generelt have sværere ved at tilpasse sig mørket. Aldersrelateret mørkeblindhed er en normal aldringsproces, der gør nattesynet mindre effektivt med alderen.


Forkert styrke: Da vores syn konstant udvikler sig, er det nødvendigt med periodiske synstest for at sikre, at dit syn altid er i topform. Særligt om natten er vores synsevne ofte udfordret, hvilket gør det afgørende at have de rette briller eller kontaktlinser med den korrekte styrke, især når man er bag rattet. Sørg derfor for at prioritere regelmæssige synsundersøgelser for at sikre, at dit syn er optimalt tilpasset dine behov, og at du altid kan se klart og sikkert, uanset tidspunktet på dagen.


BOOK EN SYNSTEST I DAG

 

Briller til natteblinde

Mange mennesker oplever ubehag i forbindelse med nattesyn, og nogle tror måske fejlagtigt, at de lider af natteblindhed. Disse gener kan ofte tilskrives situationer, hvor man kører om natten og møder modkørende biler. Når kraftige lyskilder fra disse biler pludselig skinner direkte ind i dine øjne og derefter forsvinder igen, kræver det tid for dine øjne at vænne sig tilbage til mørket.


Derfor, hvis man kunne mindske den skarpe blænding forårsaget af modkørende biler, ville det kunne lindre en betydelig del af dette ubehag. Det er præcis her, hvor briller til natteblindhed træder ind i billedet som en potentiel løsning på dette problem.


Udvalgte brilleglas har evnen til at dæmpe det irriterende genskin fra andre biler og skabe mere skarpe kontraster på vejen.

Få testet om du er natteblind

Hvis du døjer med at se i mørke, er du måske i tvivl om, hvorvidt du ‘bare’ er mørkeblind, eller om du lider af natteblindhed. Denne tvivl er almindelig, da begge tilstande kan føre til vanskeligheder med nattesyn.


Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du lider af natteblindhed, anbefaler vi, at du får det testet med det samme, så du kan tage retmæssige forholdsregler, hvis det viser sig at være tilfældet.


 BOOK EN SYNSTEST I DAG
Opdateret: Udgivet: