Tørre øjne er en tilstand, hvor der produceres for lidt tårevæske i tårekirtlen eller for høj fordampning af tårevæsken, hvilket giver gener.

Opdateret: Udgivet:
Tørre øjne

Døjer du med tørre og irriterede øjne? Tørre øjne er en tilstand, som mange vil opleve i løbet af livet, og som kan være meget generende.

Er du i tvivl om, hvorvidt du har tørre øjne, og hvad symptomerne på tørre øjne er?

I dette indlæg vil vi udforske alt det, du bør vide om tørre øjne – herunder hvad tørre øjne er, hvilke symptomer du skal holde øje med, samt behandling af tørre øjne.

Læs med her, hvor vi gør dig klogere på tilstanden, hvordan den kan påvirke dit syn, og hvad du selv kan gøre for at forebygge og håndtere tørre øjne.

Hvad er tørre øjne?

Tørre øjne er en inflammatorisk tilstand, der kan have flere forskellige årsager. Der findes overordnet set to forskellige typer af tørre øjne: Den type, hvor tårekirtlen producerer mindre tårevæske i løbet af dagen, og den anden type, hvor kvaliteten af den tårevæske, som tårekirtlen producerer er nedsat (fordampning af tårevæsken).

Begge årsager fører til en udtørring af øjets overflade, hvilket kan medføre gener som svie, kløe eller øjne, der pludselig løber i vand. Det skyldes, at øjet har behov for konstant at være fugtet.

Tørre øjne – symptomer

Der findes forskellige symptomer på tørre øjne, herunder:

  • Irritation i øjet
  • Svie og kløe eller en brændende fornemmelse i øjet
  • Øjne, der løber i vand
  • Sløret syn og røde øjne
  • Folk, der bruger kontaktlinser, kan opleve at linserne er ubehagelige at have i

Symptomerne på tørre øjne viser sig som regel, når tårevæsken i øjet når et for lavt niveau. Det kan enten skyldes, at der produceres for lidt væske, eller at væsken fordamper for hurtigt. Det sker ofte, hvis øjet udsættes for blæst eller meget tør luft.

Når man koncentrerer sig, er det desuden normalt at blinke mindre, og det medfører, at øjnene bliver mere trætte, tørre og irriterede.

Årsager til tørre øjne

Der er flere årsager til, at man kan opleve at have tørre øjne:

  • Naturlige forandringer i øjet som følge af alder
  • Færre øjenblink i forbindelse med forskellige ting som f.eks. Bilkørsel eller skærmbrug i længere tid
  • Flere typer medicin kan give tørre øjne som en bivirkning, herunder antihistaminer og hjertemedicin som betablokkere
  • Problemer med tåreproduktionen
  • Hormonelle forandringer hos kvinder, som f.eks. graviditet eller overgangsalder
  • Sygdomme, som angriber øvrige dele af kroppen, herunder bindevævssygdomme eller gigtsygdomme som f.eks. leddegigt eller Sjögrens syndrom

Andre årsager til tørre øjne:

  • Kraftig blæst og høj varme
  • Kontaktlinser
  • Rygning
  • Ventilationsanlæg

Hvem får tørre øjne?

Det er normalt at opleve tørre øjne, jo ældre man bliver, da mængden at tårevæske i tårekirtlen mindskes med alderen. Især kvinder, der har været i overgangsalderen, har en højere risiko for at opleve tørre øjne.

Det skyldes, at man typisk får tørre slimhinder, når man er i overgangsalderen, og det gælder også slimhinderne i øjnene.

Kan man forebygge tørre øjne?

Der findes ikke noget, man kan gøre for selv at forebygge tørre øjne. Men der findes forskellige ting, man kan forsøge sig med for at mindske generne:

  • Drik rigeligt med væske - gerne 1,5-2 liter om dagen.
  • Spis fiskeolie med omega-3 fedtsyrer, der hjælper på de tørre slimhinder i øjet.
  • Luft ud og ophold dig gerne i lokaler med en høj luftfugtighed, så du undgår meget tør luft.
  • Brug øjendråber mod tørre øjne, der lindrer den nedsatte tåreproduktion.
  • Undgå at sidde for længe foran en skærm, langvarig læsning eller andre ting, der forværrer tørre øjne.

Behandling af tørre øjne

Inden man får behandling for tørre øjne, er det vigtigt at klarlægge, hvordan problemet er opstået, og hvilke symptomer der er. På den måde får man den mest optimale behandling.

Her er det også relevant at se på, hvilken eventuel sygdomshistorik der er, og hvordan sundhedstilstanden generelt er hos den enkelte – herunder om der er brug af medicin mod tørre øjne. Det er desuden en god idé at få undersøgt, hvordan mængden af tårevæske er, og hvor hurtigt væsken fordamper i øjet.

Når dette er blevet undersøgt, kan vores optikere foretage en udvidet synsprøve med sundhedstjek for at vurdere, hvilken behandling der vil være mest optimal for dig med henblik på at mindske generne ved tørre øjne. 

BOOK EN SYNSTEST I DAG

Medicinsk behandling af tørre øjne

I nogle tilfælde, hvor graden af tørre øjne er meget slem, kan det være nødvendigt med medicinsk behandling. Det er en øjenlæge, der udskriver en recept på denne type medicin. 

Alternativ behandling af tørre øjne

Tørre øjne kan med fordel lindres ved hjælp af andre metoder, der ikke kræver medicinsk behandling. En opvarmet øjenmaske eller blid øjenlågsmassage kan bl.a. være med til at sikre, at der er fri passage til, at øjenlågets kirtler kan producere væske.

Kosttilskud som f.eks. omega-3 fedtsyrer kan også være med til at fugte øjet tilstrækkeligt til, at man kan være heldig at undgå tørre øjne.

Kontaktlinsebrugere

Bruger du kontaktlinser, kan du mindske irritationen ved tørre øjne ved at bruge specielle kontaktlinser, der er lavet til netop tørre øjne. Hør mere om, hvilke kontaktlinser vi kan tilbyde til dig, der døjer med tørre øjne, hos en af vores butikker.

Forebyg tørre øjne med 20-20-20 reglen

Oplever du gener som tørre og anstrengte øjne, findes der et tip, du kan gøre brug af, når du sidder foran f.eks. computeren eller med telefonen. Øjenforeningen har udviklet en simpel huskeregel, nemlig 20-20-20-reglen.

Reglen går ud på, at man kigger væk fra skærmen hvert 20. minut i 20 sekunder på noget, der er 20 fod væk (dvs. langt væk).

Reglen er god at benytte, når du bruger mange timer foran en skærm – f.eks. i forbindelse med arbejde. På den måde skåner du dine øjne bedst muligt og undgår trætte og tørre øjne.

Vi står klar til at rådgive dig om tørre øjne

Hos Democratic Eyewear står vores dygtige optikere altid klar til at rådgive dig og yde ekspertviden omkring tørre øjne og andre tilstande.

Hos os har du mulighed for at få foretaget en synstest med sundhedstjek, hvor vi kan kortlægge bl.a. bygningsfejl og hjælpe dig med at finde frem til den bedste behandling af tørre øjne. 

Kom og besøg en af vores butikker, så guider vi dig frem til, hvilke briller eller kontaktlinser, du skal vælge, hvis du har problemer med tørre øjne.

Opdateret: Udgivet: