Har du trætte øjne? Trætte øjne kommer ofte som følge af anstrengelse og et højt skærmbrug. Læs mere om, hvordan du kommer trætte øjne til livs her.

Opdateret: Udgivet:
Trætte øjne: Hvad er det, og hvorfor oplever jeg det?

Døjer du med hovedpine, ufokuseret syn eller oplever du at have ondt rundt om øjnene? Så kan det være, at du har trætte øjne. Trætte øjne er meget normalt, eftersom mange af os bruger mange timer foran en skærm hver dag.

Ofte vil trætte øjne medføre, at du kan opleve, at dine øjne bliver lysfølsomme, irriterede eller svier. Men hvad kan man gøre ved trætte øjne, og hvad er symptomerne?

Læs med her, hvor vi gør dig klogere på trætte øjne, og hvad du kan gøre for at afhjælpe det.

BOOK EN SYNSTEST I DAG

 

Hvad er trætte øjne?

Trætte øjne kan være mange ting. Det kan være fordi øjnene overanstrenges, på grund af for lidt søvn, et tegn på at du skal have briller eller noget helt andet.

Skyldes de trætte øjne, at dine øjne er overanstrengte (Astenopi), så kan det være et resultat af, at du har anstrengt dine øjne ved synskrævende arbejde på nært hold. Det sker ofte, når vi bruger mange timer foran skærmen, læser en bog, koncentrerer os eller laver andet, der kræver at vi fokuserer. 

Det kan medføre, at dine øjne kan føles trætte, sviende, tørre og du kan få hovedpine (som regel i panden). Du kan også opleve at få dårligt syn og dobbeltsyn. Disse tilstande kan være forårsaget af andre underliggende ting, og det er derfor vigtigt at tage kontakt til en øjenlæge for at blive undersøgt.

Uanset hvad årsagen til trætte øjne er, så findes der forskellige ting, du kan gøre for at komme dine trætte øjne til livs. Læs videre og få vores bedste råd til, hvad du selv kan gøre for at afhjælpe problemet.

 

Hvorfor får man trætte øjne?

Det er anstrengende for øjnene, når du i længere tid skal fokusere på kort afstand. Det kan f.eks. være i forbindelse med arbejde foran computeren, der let kan forårsage trætte øjne og gener som hovedpine og ømhed omkring øjnene.

Det sker bl.a. fordi muskulaturen i øjet arbejder hårdere for at se ting på tæt hold end ting, der er langt væk. Derfor bliver øjnene hurtigere overanstrengte.

Der kan også være andre årsager til, at nogle oplever at få trætte øjne, f.eks. muskulære synsproblemer eller en synsfejl, der ikke er blevet korrigeret.

 

Hvorfor får man trætte øjne?

Det er anstrengende for øjnene, når du i længere tid skal fokusere på kort afstand. Det kan f.eks. være i forbindelse med arbejde foran computeren, der let kan forårsage trætte øjne og gener som hovedpine og ømhed omkring øjnene.

Det sker bl.a. fordi muskulaturen i øjet arbejder hårdere for at se ting på tæt hold end ting, der er langt væk. Derfor bliver øjnene hurtigere overanstrengte.  

Der kan også være andre årsager til, at nogle oplever at få trætte øjne, f.eks. muskulære synsproblemer eller en synsfejl, der ikke er blevet korrigeret.

 

Trætte øjne er et udbredt problem hos mange  

Rigtig mange danskere – både voksne og gamle – døjer med trætte øjne. Det kan meget vel hænge sammen med vores øgede forbrug af smartphones, tablets og computere, der gør, at vores øjne skal fokusere mere på nært hold end tidligere.

Som følge af det øgede skærmforbrug bliver vores øjne mere anstrengte, kløende og sviende og for mange medfører det sågar synsproblemer. De mange timer foran computeren eller telefonens blå lys kan også føre til, at du kan få hovedpine, ondt i nakken, skuldrene og ryggen.

Nogle oplever også, at trætte øjne og svimmelhed hænger sammen, hvilket heller ikke er helt ualmindeligt, hvis du har tilbragt mange timer foran skærmen.

Derfor er det en god idé at holde øje med netop disse gener, og opsøge en optiker eller øjenlæge, hvis du oplever nogle af ovenstående symptomer. 

 

Symptomer på trætte øjne: Det skal du holde øje med

Trætte øjne kan være karakteriseret ved mange forskellige symptomer afhængig af, hvad årsagen til problemet er. Nogle af de mest almindelige symptomer på trætte øjne er:

  • Sløret, ufokuseret eller dobbelt syn
  • Hovedpine - især koncentreret i panden
  • Ømhed omkring øjnene
  • Tørre øjne
  • Smerter i nakke og skuldre

Hvis du oplever et eller flere af ovenstående symptomer, så er det vigtigt, at du holder øje med dem. Oplever du kortvarigt nogle af symptomerne, kan det være, at dine øjne blot trænger til en pause, og så kan du med fordel sørge for at kigge væk fra eksempelvis skærmen i et stykke tid.

Hvis du oplever, at symptomerne gradvist tager til, så er det en god idé at kontakte din lokale optiker eller en øjenlæge. På den måde kan du få den nødvendige behandling til at afhjælpe problemet med trætte øjne.

BOOK EN SYNSTEST I DAG

 

Behandling af trætte øjne

Hvis du oplever symptomer på trætte øjne, er det vigtigt, at du booker en tid hos en optiker eller en øjenlæge for at få tjekket dit syn og få den rigtige vejledning.

Ved at besøge en optiker eller øjenlæge kan du nemlig få hjælp til at bestemme eventuelle bagvedliggende årsager til trætte øjne, f.eks. en ukorrigeret synsfejl eller samsynsproblemer. Sidstnævnte kræver en særlig form for behandling. 

 

Hvad kan du selv gøre?

En af de ting, du selv kan gøre for at mindske trætte øjne, er at huske at tage pauser fra skærmen. To længere pauser af ca. fem minutter kan gøre en stor forskel for dine øjne, så du undgår at de bliver irriterede og sviende. 

Oplever du kortvarigt ubehag, kan du også overveje at ændre i dine skærmvaner. Her er 20-20-20 reglen, der er udviklet af Øjenforeningen, god at gøre brug af for at slippe for trætte og anstrengte øjne. Reglen går ud på, at du skal huske at kigge væk fra skærmen hvert 20. minut i 20 sekunder på noget, der er 20 fod væk (dvs. langt væk).

Reglen er god at benytte, hvis du bruger mange timer foran en skærm – f.eks. i forbindelse med computerarbejde. På den måde skåner du dine øjne bedst muligt.

 

Vi står klar til at rådgive dig om trætte øjne

Hos Democratic Eyewear står vores dygtige optikere altid klar til at rådgive dig og yde ekspertviden omkring trætte øjne og andre tilstande.

Hos os har du bl.a. mulighed for at få foretaget en udvidet synstest med sundhedstjek, hvor vi kan kortlægge bl.a. bygningsfejl og hjælpe dig med at finde frem til den bedste behandling af trætte øjne. 

Kom og besøg en af vores butikker, så rådgiver vi dig til, hvilke briller eller kontaktlinser, du bør vælge, hvis du har problemer med trætte øjne.

 

Opdateret: Udgivet: