Et dovent øje er et øje, der ikke har udviklet normal synsskarphed. Det ses både hos voksne og børn, men de største konsekvenser er hos børn.

Opdateret: Udgivet:
Dovent øje (amblyopi): Alt du skal vide

Er du i tvivl om, hvorvidt du eller dit barn har et dovent øje? Et dovent øje kan være en alvorlig tilstand, og derfor er det vigtigt at få det undersøgt hurtigt, hvis du eller dit barn oplever symptomer på et dovent øje.

Hvis tegnene på amblyopi opdages på et tidligt stadie, kan den rette behandling nemlig igangsættes med det samme.

Hvad er et dovent øje, og hvad er symptomerne på et dovent øje, som du skal holde øje med? Læs med her og bliv klogere på alt, du skal vide om dovne øjne. 

Hvad er et dovent øje?

Et dovent øje er et øje, der skeler eller vandrer. Man siger, at et øje er dovent, når det ikke udvikler sig normalt, og derfor kommer der synsforstyrrelser og synet bliver dårligere på det ene øje end på det andet.

Et dovent øje forekommer typisk hos spædbørn og børn, og rammer typisk det ene øje. Hos enkelte kan dovne øjne dog opleves på begge øjne.

En fejludvikling af øjet sker i barndommen, og man anbefaler derfor, at man kontrollerer barnets syn hyppigt for at forhindre, at barnet udvikler et dovent øje. Jo tidligere man opdager tegn på amblyopi, desto hurtigere kan man finde den rigtige behandling. 

Hvorfor opstår dovent øje?

Et dovent øje opstår, når øjet ikke bliver brugt nok – som regel fordi det andet øje er for dominerende, når man skal koncentrere sig og bruge øjnene aktivt.

Når man lider af et dovent øje, er det ikke sikkert, at det er øjet i sig selv, der fejler noget, men ofte kan det være nervesignaler, der sendes fra øjet til hjernen, der ikke registreres korrekt. Det kan dermed forværre synet, fordi hjernen ignorerer nervesignalerne af dårlig kvalitet.

Ofte er det dog en fejl på selve øjet, der er årsagen til, at man får et dovent øje – f.eks. hvis øjet ikke kan fiksere, eller lyset ikke brydes korrekt på hornhinden. Det kan også være, at man har for stor styrkeforskel i øjnene.

Hvis man lider af et dovent øje, vil man typisk opleve at få sløret syn, og det vil ofte ikke være muligt at se klart og tydeligt. Lider man af et dovent øje, vil man som regel heller ikke have et velfungerende dybdesyn.

Årsager til dovent øje

En af årsagerne til et dovent øje er bl.a., at øjnene ikke peger i samme retning. På lang sigt kan det medføre skelen eller skeløjethed, hvilket er en af de hyppigste grunde til dovent øje.

En anden årsag til, at man kan få et dovent øje, kan også være synsfejl som f.eks. nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl på øjet. Andre årsager kan også være hængende øjenlåg, øjenskader, øjensygdomme som grøn stær og grå stær samt øjenoperationer, der kan påvirke synet på det ene øje.

Jo før man opdager, at man har et dovent øje, så hurtigere kan man få behandling og forhåbentlig undgå at synet forværres.

Symptomer på et dovent øje

Der findes flere forskellige symptomer på et dovent øje eller amblyopi. Nogle af de mest almindelige symptomer er:

  • Sløret syn på et eller begge øjne
  • Manglende fokuseringsevne på et øje, der får det andet til at overkompensere
  • Dårlig afstandsbedømmelse, som f.eks. gør det sværere at gribe genstande
  • Øjne med dårlig samarbejdsevne, hvor man foretrækker et bestemt øje, når man skal fokusere
  • Øjenpar kan pege i forskellige retninger

BOOK EN SYNSTEST I DAG

Hvem bliver typisk ramt af dovent øje?

Et dovent øje kan både opstå hos voksne og børn, og især hos børn er det vigtigt at få undersøgt deres øjne i god tid for bedre at kunne diagnosticere eventuel amblyopi.

Fra man bliver født og indtil syvårs-alderen er nervebanerne mellem øjnene nemlig under udvikling. Det betyder, at det er her, det skarpe syn bliver færdigudviklet. Derfor er det ekstra vigtigt, at du som forælder reagerer, hvis barnets syn ikke udvikler sig korrekt.

Børns øjne er så gode, at hvis nervebanerne opfanger et unormalt sanseindtryk fra det ene øje, så vil det øje, der ser normalt, begynde at blive dominerende og tage over for det mindre gode øje. Det gør, at det andet øje ikke bliver brugt optimalt, hvilket medfører, at øjet over tid bliver dovent.

Dovent øje hos børn: Det skal du holde øje med

Er du i tvivl om, hvorvidt dit barn har anlæg til et dovent øje? Du kan med fordel være opmærksom på følgende:

  • Har dine forældre problemer med et dovent øje? Udvikling af skelen kan være arvelig, hvilket kan føre til dovent øje.
  • Sørger dit barn for at træne begge øjne? Et dovent øje opstår, fordi øjet ikke bliver trænet. Sørg for, at barnet dagligt kigger på ting, der både er langt væk og tæt på.
  • Er der stor forskel i brillestyrken på dine øjne? Hvis der er stor forskel i, hvilken styrke du bruger på hvert øje, kan øjnene have svært ved at samarbejde om et skarpt syn. Det kan give anlæg til et dovent øje.
  • Er der fysiske hindringer, der blokerer for dit øje? Fysiske hindringer kan forværre dit øjes evne til at danne billeder på nethinden, hvilket kan føre til dovent øje.

Ved at være opmærksom på ovenstående punkter, kan du holde øje med dit barns øjne og dermed slå fast, om dit barn kan have anlæg til et dovent øje. I så fald er det vigtigt, at få tjekket dit barns øjensundhed i tide.

Behandling af dovent øje

Jo hurtigere et dovent øje bliver opdaget, jo tidligere kan man få igangsat den rette behandling, og jo større er sandsynligheden for, at synet kan genoptrænes.

Briller

Briller vil i mange tilfælde være et oplagt valg til dig, der har et dovent øje, og derfor vil genoptræne din synsstyrke. De mange forskellige styrker i brilleglassene kan nemlig være med til at stimulere det dovne øje, så det med tiden, forhåbentlig, kan komme til at se lige så godt som det andet øje.

Når synsstyrken på det dovne øje er justeret, vil man ofte dække det normaltseende øje med en øjenklap for at tvinge det dovne øje til at se. 

Klap for øjet

En klap for øjet er en metode, der ofte anvendes til børn med et dovent øje for at aktivere øjet. Dog kan det være svært at få børn til at bruge øjenklappen. Prøv derfor at se, om du kan få barnet til at bruge øjenklap i 20 til 40 minutter om dagen for at forbedre synet på det dovne øje.

Vi står klar til at rådgive dig om dovent øje

Hos Democratic Eyewear står vores dygtige optikere altid klar til at rådgive dig og yde ekspertviden omkring dovent øje og andre tilstande.

Hos os har du bl.a. mulighed for at få foretaget en udvidet synstest med sundhedstjek, hvor vi kan kortlægge bl.a. bygningsfejl hos dig selv eller dit barn og hjælpe dig med at finde frem til den bedste behandling af et dovent øje. 

Kom og besøg en af vores butikker, så rådgiver vi dig til, hvilke briller, du bør vælge, hvis du eller dit barn har problemer med et dovent øje.

Opdateret: Udgivet: