Ondt bag øjet og hovedpine: Hvorfor oplever jeg det?

Skrevet af: Democratic Eyewear

I dette blogindlæg vil vi berøre de forskellige årsager til smerter bag øjet og hovedpine, og hvordan det kan hænge sammen med hovedpine.

At have ondt bag øjet kan være en ubehagelig og foruroligende oplevelse, specielt hvis den kommer sammen med hovedpine - hvilket den desværre ofte gør.


Tilstanden kan variere fra mildt ubehag til mere alvorlige smerter, og det kan derfor have en betydelig indvirkning på vores dagligdag, hvis smerterne er i den mere alvorlige ende. Smerter bag øjet og hovedpine kan have forskellige årsager – de fleste af dem er ganske ufarlige – mens andre kan være tegn på underliggende sundhedsproblemer. 


Det er derfor afgørende at være opmærksom på disse symptomer og kunne skelne mellem de situationer, hvor man kan håndtere smerten selv, og dem, der kræver professionel lægehjælp. Forståelsen af de underliggende årsager vil altså hjælpe os med at kunne træffe de rette beslutninger for vores helbred.

I dette blogindlæg vil vi forsøge at kaste lys over de forskellige årsager til smerter bag øjet og hovedpine, hvornår du skal tage det ekstra seriøst, og hvordan det kan behandles.

 

BOOK EN SYNSTEST I DAG

Læs også vores blogindlæg om hvordan vi laver en synstest hos Democratic Eyewear.

 

Hvorfor har jeg ondt bag øjet?

Smerter bag øjet kan have forskellige udløsende faktorer, og det er værd at kende de mest almindelige årsager for at kunne forstå, hvorfor disse symptomer opstår. En af de typiske årsager er spændinger og muskelspændinger omkring øjet og panden. 


Dette kan skyldes langvarig skærmbrug, læsning i dårligt lys eller anstrengte arbejdsstillinger. Personer, der lider af migræne, oplever ofte en intens smerte bag øjet som en del af deres migræneanfald, og dette kan være særligt udfordrende.


Ondt bag øjet er ligeledes en tilstand, der typisk ses i forbindelse med bihulebetændelse og almindelig forkølelse. Er dette tilfældet, vil smerten typisk aftage i takt med at bihulebetændelsen eller forkølelsen aftager.


Smerter bag øjet kan dog også være udtryk for mere alvorlige tilstande eller bygningsfejl i øjet. Skader eller sygdomme, der påvirker synsnerven, øjets muskler og sener, kan nemlig også forårsage ubehag og smerter bag øjet, som potentielt kan intensiveres ved bevægelse af øjet. 

Ondt bag øjet og hovedpine

Det er ikke usædvanligt, at ondt bag øjet opleves samtidig med hovedpine. Hvis du f.eks. lider af den meget smertefulde ‘Hortons hovedpine’, er det slet ikke utænkeligt, at du vil opleve, hvad der nærmest føles som en hovedpine bag øjet. 


Anfaldene manifesterer sig som ekstremt intense smerter, enten i selve øjet, området over øjet eller omkring tindingen. Disse anfald har typisk en varighed på 45-90 minutter, selvom de kan variere fra 15 minutter til 3 timer. Smerten føles ofte, som om øjet bliver kraftigt presset, eller som om en skarp genstand stikkes ind i øjet. Det kan ledsages af rødme i øjet, tåreflåd, tilstoppet næse og/eller løbende næse på samme side som smerten.


Hortons hovedpine kaldes også for ‘klyngehovedpine’, da anfaldene kommer i klynger. Det er en tilstand, som typisk varer mellem 1-3 måneder. Selvom tilstanden ikke er farlig, kan den selvsagt have en enorm indflydelse på livskvaliteten i den pågældende periode.

Symptomer der kombineret med ondt bag øjet kan være tegn på øjensygdomme

Ondt bag øjet kan desværre også være et tegn på sygdomme i og omkring øjne. Hvis du oplever at have ondt bag øjet sammen med én eller flere af disse andre symptomer, kan det være tegn på en øjensygdom:


  • Dobbeltsyn
  • Sløret syn
  • Synsfeltsdefekter
  • Tåreflåd (øjne, der løber i vand)
  • Påvirket farvesyn 
  • Påvirket dybdesyn
  • Svimmelhed, kvalme og dårlig balance
  • Taleproblemer og følelsesløshed
  • Unormal pupilreaktion
  • Smerte ved øjendrejning

Så oplever du smerter bag øjet sammen med en af ovenstående symptomer, bør du søge hjælp hos en professionel.  

Sådan behandles ondt bag øjet

Behandlingen af ondt bag øjet afhænger i høj grad af den underliggende årsag til smerten.


Når smerten skyldes kroniske tilstande som migræne eller Hortons hovedpine, fokuseres behandlingen ofte på at forebygge anfald og opnå optimal smertelindring. Dette involverer brugen af medicin og livsstilsændringer, som kan hjælpe med at reducere hyppigheden og graden af ​​smerter bag øjet.


Hvis den underliggende årsag er en tilstand, der reagerer godt på medicinsk behandling, som for eksempel en infektion, vil lægen ordinere passende medicin. I tilfælde af mere alvorlige eller kroniske tilstande, hvor medicinsk behandling ikke er tilstrækkelig, kan en kirurgisk operation være nødvendig for at afhjælpe problemet. 

Du kan læse mere om symptomer og årsager, der kan opstå i forbindelse med dine øjne i vores blog:

Vi står klar til at rådgive dig  

Hos Democratic Eyewear står vores dygtige optikere altid klar til at rådgive dig og yde ekspertviden uanset om du oplever gener eller skal have et par nye solbriller

Hos os har du mulighed for at få foretaget en synstest med sundhedstjek, hvor vi kan hjælpe dig med at finde frem til den bedste løsning til dig. 

Kom og besøg en af vores butikker, så guider vi dig frem til, hvilke briller du skal gå efter.