Guide til skærmbriller

Skrevet af: Democratic Eyewear

Vi har samlet vores bedste råd til, hvordan du vælger de helt rigtige skærmbriller til dit behov.

Guide til skærmbriller

Kan du nikke genkendende til træthed, hovedpine, spændinger i nakke og skuldre eller tørre øjne, når du bruger tid foran computerskærmen? Så kan det være, du skal overveje at investere i et par skærmbriller – også kaldet blue light briller. Skærmbriller kan nemlig være en rigtig god idé, hvis du bruger meget tid foran en computer- eller telefonskærm i løbet af en dag.

Læs med her og bliv klogere på alle fordelene ved skærmbriller og hvilke ting, du skal være opmærksom på.

BOOK EN SYNSTEST I DAG

Læs også vores blogindlæg om hvordan vi laver en synstest hos Democratic Eyewear.

 

Hvad er skærmbriller, og hvad gør de? 

I dag foregår langt de fleste menneskers arbejde i stigende grad foran en computerskærm, og det kan have en negativ indvirkning på vores øjnes sundhed. Ofte vil det forårsage spændinger og i værste fald potentiel skade på nethinden på lang sigt. 


Skærmbriller– også kaldet blå lys briller eller computer briller – er en type briller, der er specielt udviklet til at aflaste dine øjne, når du bruger tid foran skærmen. Det kan både være i forbindelse med computerarbejde, men også hvis du bruger lang tid med telefonen. Særligt hvis du bruger tid med din telefon om aftenen, inden du går i seng, kan det blå lys fra skærmen have en negativ indvirkning på din søvn.

Skærmbriller har et bestemt filter, der filtrerer dele af det blå lys fra skærmen, hvilket kan hjælpe med at aflaste øjnene og dermed mindske belastningen på øjnene. På den måde slipper du for trætte øjne og eventuelle spændinger forårsaget af blåt lys. 

Hvad er blåt lys? 

Blåt lys er det lys, vores computerskærme og telefonskærme udsender, når vi bruger tid foran dem. Langvarig eksponering for blåt lys kan forårsage belastning af øjnene og sågar forstyrre dit søvnmønster. 

Her kan briller med blåt lys-filtrering være med til at mindske denne belastning, så du kan forblive fokuseret og undgå trætte øjne og hovedpine, når du arbejder foran skærmen. Ved at reducere eksponeringen for det blå lys, kan du altså bevare dine øjnes sundhed. 

Hvad er blue light briller?

Blue light briller er en type briller, der er specielt udviklet til at aflaste dine øjne, når du bruger tid foran en skærm. Det kan f.eks. være computeren på arbejdet, din laptop, tablet eller smartphone. Blue light briller har et bestemt filter, der filtrerer dele af det blå lys fra skærmen, hvilket kan hjælpe med at aflaste dine øjne. Dette filter hjælper med at mindske den øjenbelastning, der kan opstå som følge af langvarig eksponering for blåt lys.

Blåt lys briller findes i to hovedkategorier:

Med styrke

Blue light briller med styrke kan være en god idé, hvis man har behov for at kunne udføre dit arbejde foran computerskærmen, uden at blive generet af blåt lys. Det gør det muligt at arbejde effektivt ved skærmen uden at få gener fra blåt lys. 

Uden styrke 

Blue light briller uden styrke er ideelle til dem, der ikke har brug for synskorrektion, men bare gerne vil have effekten af de smarte skærmbriller. De er derfor velegnede til alle, der ønsker at nyde fordelene ved blåt lys filtrering uden at ændre deres syn.


Uanset om du arbejder meget ved computeren eller blot ønsker at opretholde god øjenkomfort, kan blue light briller være den løsning, du har brug for.

Hvis du har brug for skærmbriller, står en af vores optikere i vores brille forretninger altid klar til at hjælpe dig med at finde frem til, hvilke skærmbriller der er rigtige for dig. Vi anbefaler altid, at du får foretaget en synstest hos os, før du vælger dine nye blue light briller. Så er du sikker på at få den helt rigtige brille til dit behov. 

Hvad koster skærmbriller? 

Det er meget forskelligt, hvad et par skærmbriller koster, afhængigt af, hvilke skærmbriller, du skal have. Skærmbriller uden styrke er generelt billigere end skærmbriller med styrke. Hvis du skal have en blue light brille med avanceret flerstyrkeglas, er de som regel lidt dyrere end blue light briller med enkeltstyrkeglas eller helt uden styrke. 

Er du nysgerrig på vores priser på skærmbriller, kan du se vores udvalg af forskellige blue light briller her. 

Hvad er forskellen på skærmbriller og læsebriller? 

Forskellen på en skærmbrille og en læsebrille er, at skærmbrillerne, modsat læsebriller, går ind og blokerer det blå lys, der sendes ud gennem vores digitale skærme. Den bruges altså til at se skarpt, når du sidder og arbejder foran en skærm, og skærmbrillen tilpasses læseafstanden til din skærm samt synsretningen. En læsebrille bruges til at læse enten i bog, avis eller på papir. 

Hvordan ved jeg, om jeg skal bruge skærmbriller? 

Hvis du bruger mange timer om dagen foran en skærm, så kan skærmbriller være en rigtig god idé, da det kan afhjælpe mange af de spændinger, der kan opstå på grund af for meget skærmtid.

Oplever du at få hovedpine, spændinger i nakke og skuldre eller at få irriterede øjne, når du sidder foran computerskærmen, så kan det være tegn på, at du skal bruge skærmbriller. 


Nogle af de ting, du kan lægge mærke til, er om du oplever følgende: 

  • Sløret syn, når du flytter blikket væk fra din skærm. 
  • At dit syn kan virke sløret efter en lang dag foran skærmen – det kan blive hængende i noget tid, men vil oftest aftage igen dagen efter. 
  • Anspændte og trætte øjne, der kan være røde og sviende. 
  • Tunge øjne og lysfølsomhed. 
  • Kortvarige dobbeltsyn, når du kigger væk efter at have anstrengt dig foran skærmen i længere tid. 

Læs mere om symptomer og årsager til problemer med øjnene i vores blog: Ondt bag øjet og hovedpine: Hvorfor oplever jeg det?

20-20-20-reglen 

Hvis du gerne vil slippe for trætte og anstrengte øjne, findes der et tip, du kan gøre brug af, når du bruger tid foran computer- eller telefonskærmen. Øjenforeningen har udviklet en simpel huskeregel, der hedder 20-20-20-reglen. Den går helt enkelt ud på, at du skal huske at kigge væk fra skærmen hvert 20. minut i 20 sekunder på noget, der er 20 fod væk (dvs. langt væk). 


Reglen er god at benytte, når du bruger mange timer foran en skærm – f.eks. i forbindelse med arbejde. På den måde skåner du dine øjne bedst muligt. 

Skærmbrilleaftale hos Democratic Eyewear 

Hvis du skal have nye skærmbriller og har ret til arbejdsgiverbetalte briller, så kan du ved at indgå en aftale med Democratic Eyewear, opnå fordele for både dig selv og din virksomhed.

Læs mere om vores skærmbrilleaftale og find ud af, hvordan du får arbejdsgiverbetalte skærmbriller fra Democratic Eyewear.


Hvis du er i tvivl om, hvilke skærmbriller der passer til dig, så står vi klar til at hjælpe dig i en af vores fire butikker. Hos os får du altid gratis hjælp og vejledning, så du kan finde præcis de skærmbriller, der passer bedst til dit behov.